I. (Tudor Arghezi, "Heruvim bolnav")
1. Expresii/locutiuni cu substantivul "cer": e strigator la cer; diferenta ca de la cer la pamant; a ajunge in cer; a face gaura-n cer; e picat din cer; nedreptate strigatoare la cer;
2. Prin eliminarea ultimei virgule din versul "Namoluri fierte, grele, de asfalt", ar rezulta ca substantivul "de asfalt", prin schimbarea functiei sintactice din atribut in complement, ar restrange enumeratia la doi termeni in loc de trei, apoi s-ar modifica si sensul comunicarii, intelegandu-se ca namolurile ar contine asfalt.
3. Sens conotativ cu "roade" si "cap": *Discursul despre pericolul de a consuma droguri n-a dat roade. *Bunicii mei au casa asezata in capul satului.
4. Camp semantic "inger": "fericirile", "cerul", "Taria"
5. Adverbul "mai" este folosit in versul "ingerul meu isi mai aduce-aminte" pentru a exprima ideea ca ingerul pastreaza amintirea timp indelungat.
6. Tema sacrului; motivul ingerului
7. Comparatia "Cerul la gust i-ajunge ca un blid/ Cu laptele amar si agurid" sugereaza ideea ca relatia omului cu Divinitatea s-a degradat, existand pericolul desacralizarii lumii.
mariana
8. Ultimele doua versuri. Conjunctia "caci", cu sens concluziv si explicativ, sugereaza o consecinta cutremuratoare a intregii idei poetice, aceea a pericolului desacralizarii lumii. In contact cu oamenii, ingerul se molipseste de relele acestora si nu-si mai gaseste locul in cer ("oriunde capul cauta sa-si puie/ Locu-i spinos si iarba face cuie"). Bolnav de monotonie si de tare umane, ingerul devine total dezinteresat de viata si de culoare (" Livada, campul si-au pierdut si floarea/ si roadele si frunza si culoarea"), chinuit de "buba pamanteasca" aparuta pe "trupu-i alb" ca simptom amenintator pentru desacralizarea omenirii.
9. Titlul "Heruvim bolnav" sugereaza pericolul care pandeste omenirea si anume acela de a-si pierde spiritualitatea, intrucat heruvimul este ingerul asezat de Divinitate sa vegheze cararea ce duce la pomul vietii. Asadar, daca heruvimul care ocroteste omenirea de pacate s-a contaminat de "boala", el devine neputincios in fata relelor care "incoltesc" si sunt pe cale sa evolueze in lume.
10. Trasaturi moderniste:
- intelectualizarea poeziei - viziunea filozofica a raportului spiritual dintre om si Divinitate (demitizare)
- limbajul artistic original: estetica uratului realizat prin relatii de opozitie - "Livada, campul […]floarea" in opozitie cu "Apele negre […] Namoluri fierte, grele"; "trupu-i alb" in opozitie cu "o buna pamanteasca".
II. "O familie trebuie sa fie unita si solidara, caci altfel nenorocul bate la usa" (Thomas Mann, "Casa Buddenbrook")
Sunt intru totul de acord si sustin cu tarie afirmatia lui Thomas Mann, aceea ca " O familie trebuie sa fie unita si solidara, caci altfel nenorocul bate la usa."
In primul rand, consider ca intelegerea, comunicarea si bunavointa sunt trei lucruri esentiale pentru a te putea integra in societate, atat ca individ, cat si ca grup. Se stie deja ca  "unirea a facut puterea" unui colectiv, a unei familii si, prin contrast, dezbinarea a dus la destramarea sigura a acestora. Daca membrii unei familii au interese divergente, se suspecteaza reciproc si nu exista o relatie afectiva intre ei, dezbinarea este iminenta, destinul fiecaruia evoluand spre esec. Scriitori importanti au ilustrat in operele lor acest aspect social, ca,de pilda, George Calinescu in romanul "Enigma Otiliei". Relatiile degradate evidente in cadrul familiei Tulea, in care mama exercita o autoritate nefasta asupra dezvoltarii personalitatii copiilor, iar tatal este complet indiferent fata de cresterea lor, ori relatiile dintre fratii Aglae Tulea-Costache Giurgiuveanu care se urasc din motive meschine, argumenteaza cu persuasiune afirmatia de mai sus.
In alta ordine de idei, familia iti poate da o forta interioara, o incredere in sine extrem de benefica prin faptul ca, daca simti sprijinul neconditionat al celor apropiati, solidaritatea lor iubitoare, poti invinge in viata toate obstacolele.
In concluzie, o familie "unita si solidara" poate asigura fiecaruia dintre membrii sai, un echilibru sufletesc si o siguranta in fortele proprii, care nu poate aduce decat fericire si izbanzi in viata.