I. (Nichita Stanescu, "Luna in camp")
1. Sinonime: chipul = fata; sa(-mi) rup = sa(-mi) desprind; conturul = forma; subtire = fin, delicat
2. Valoarea si rolul/functiunea virgulei: Ca semn de punctuatie, virgula are rolul de a separa interjectia "O" de verbul "tinde-ti" si are valoare afectiva"O, tinde-ti mana stanga catre ei"
3. Forme corecte: "(isi) subtie" = (isi) subtiaza; "crenge" = crengi; "(ti-l) intorn" = (ti-l) intorc; "tinde-ti" = intinde-ti
4. Omonimele cuvintelor "mine" si "arc":
- mine: *Multe mine de carbuni au fost inchise in ultimii cinci ani. *La metrou au fost amplasate cateva mine explozive si de aceea calatorii au fost evacuati. In rezolvarea subiectelor la romana am consumat doua mine de pix.
- arc: *Nasii lui Bogdan i-au facut cadou de ziua lui un arc si sageti de jucarie. *La geometrie , problema este cu un arc de cerc. *Arcul este un dispozitiv in forma de spirala folosit pentru amortizarea socului.
Antonimele cuvintelor "stanga" si "suind":
- stanga     dreapta *Ion si-a fracturat mana dreapta incercand sa se catere in copac.
- suind     coborand *Coborand scarile, mi-am amintit ca uitasem actele acasa.
5. Efectul stilistic: participiul intins a capatat valoare de substantiv, pentru a sugera un imens spatiu sentimental, o nemarginire a iubirii, efect realizat prin imaginarul poetic.
6. Figuri de stil: "adormitilor gutui" - epitet personificator in inversiune; "vazduhul [...] caprui" - epitet cromatic
7. Tema iubirii; motive: ochiul, luna
8. Metafora "vazduhul serii mi-ar parea caprui"- Impactul pe care-l are iubirea asupra eului liric ii da acestuia iluzia ca de pretutindeni il privesc ochii caprui ai iubitei, intreg vazduhul este plin de emotia sentimentului de dragoste.
9. Scrierea cu litera mica: este un procedeu prozodic specific modernismului, prelungit si in neomodernism, numit ingambament, care se defineste prin continuarea ideii din versurile anterioare, fara a se marca fiecare vers prin majuscula ("scindare a unei unitati lexico-sintactice prin dispunerea ei in versuri diferite"- "Dictionar de stiinte ale limbii", Ed.Nemira)
10. Ultima strofa a poeziei potenteaza iubirea eului liric, iar pronumele personal "Eu" accentueaza atitudinea indragostitului, care-si priveste iubita in ochi atat de adanc, incat in jur se estompeaza conturul obiectelor: "Eu te privesc in ochi si-n jur se sterg copacii". Iubirea capata valente cosmice, luna se oglindeste in ochii fetei, a carei forta de atractie este atat de mare, incat ar putea strivi in gene astrul si indragostitul deopotriva. Poezia se incheie simetric, imaginea bratului stang care intoarce chipul iubitei sugereaza locul inimii, al sentimentului de dragoste. Expresivitatea verbelor la prezentul gnomic reflecta continuitatea si permanentizarea sentimentului de iubire: "(te) privesc", "(se) sterg", "(ma) rasfrang", "ti-l intorn". Verbele la conditional optativ si la conjunctiv la persoana a II-a singular exprima o eventualitate cu care forta sentimentului ar putea strivi totul in jur: "ai putea", "sa strivesti".
II. Continuarea unui dialog pe tema egalitatii
["- Bogdane, tu spui ca numai in prietenia adevarata exista egalitate si iti dau dreptate. Dar nu cumva restrangi intelesul cuvantului egalitate?
- Sigur ca nu, Andrei! Pot fi egali, de exemplu, tatal cu fiul sau profesorul cu elevul sau? Esti de acord cu mine?"]
-  Pot fi egali din punct de vedere teoretic, dar practic este mai greu, avand in vedere ca tatal si profesorul au deja o experienta de viata care le ofera un ascendent intelectual si moral asupra fiului/ elevului. Apoi, mi este un aspect: atat fiul cat si elevul trebuie sa acorde un respect real, bazat pe sentimentul recunostintei pentru contributia pe care fiecare dintre ei o are in educatia si evolutia ta catre maturitate.
-Adevarat, Bogdane. Dar despre egalitatea intre soti ce spui?
- Eu consider ca intre un barbat si o femeie trebuie sa fie egalitate. Nu femeia "sa stea la cratita", cum se spune, iar barbatul sa se ocupe numai de cariera.
- Da, iar discriminarea asta are loc si la locul de munca. Femeile, de obicei, primesc un salariu mai mic decat barbatii si nu sunt lasate sa urce pe scara ierarhica.
- Se spune ca ne nastem egali, cu aceleasi date de inteligenta, de simtire, cu aceeasi capacitate sentimentala. Dar eu nu sunt de acord cu asta. Tu ce parere ai, Alexandru?
- Intr-o oarecare masura sunt de acord cu tine, avand in vedere ca aceasta egalitate sociala este influentata de mai multi factori, cum ar fi: mediul ambiant in care ne nastem, situatia financiara etc., dar suntem egali sau cel putin asa ar trebui sa fim in fata legii.
- Da, asa e, tocmai de aceea simbolul dreptatii este zeita legata la ochi, tinand in mana o balanta..
- Asta poate insemna si ca justitia este oarba…
- Dar chiar asta inseamna! Daca e oarba nu se lasa influentata de infatisarea celor aflati in conflict, ci judeca numai faptele. Adica, asa ar trebui sa fie….
- Hai, ca a suna de intrare!