I. (Tudor Arghezi, "Inscriptie pe usa poetului")
1. Antonime: niciodata # intotdeauna, oricand, pururea; treptat # spontan, brusc; au scazut # au crescut; departare # apropiere
2. Cratima - "De aceea n-ai sa mori": -leaga doua cuvinte fara pauza, pentru a se rosti intr-o singura silaba si marcheaza absenta vocalei "u" de la negatia "nu".
3. Polisemia verbului "a scadea": *Din cauza secetei, a scazut debitul apelor. *Astazi valoarea dolarului a scazut cu un procent. *Pentru ca a scazut gresit la exercitiu, a obtinut un alt rezultat.
4. Functii ale comunicarii: *functia expresiva (emotiva - evidentiaza starile afective ale emitatorului); *functia poetica (estetica/literara - se manifesta mai ales in poezie, mesajul fiind alcatuit din elemente prozodice sau cuvinte cu sens figurat)
5. Antiteza: "Morti tarzii si timpurii."
6. Teme: conditia poetului in lume; viziunea despre moarte;
7. Figura de stil: Prin metafora "spre un punct sclipit de stea", eul liric sugereaza apogeul, punctul culminant al creatiei sale; epitetul "sclipit" si determinantul "de stea" ilustreaza harul celest al poetului si stralucirea artei sale.
8. Tema poeziei ilustreaza conditia poetului in lume, iar eul liric foloseste persoana a II-a singular deoarece se adreseaza in mod direct oricarui poet nemuritor, eternizat de creatia sa: "De aceea n-ai sa mori/ Inca-o data niciodata"; "S-a iscat din morti poetul".
9. Strofa a treia din poezia "Inscriptie pe usa poetului" scrisa de Tudor Arghezi debuteaza cu ideea ca odata cu trecerea timpului faptele poetului se pierd "amintirile, treptat,/ au scazut, si-ncet, pe-ncetul". Prin comparatia "s-a iscat din morti poetul/ ca un cerc dintr-un patrat", eul liric sugereaza nemurirea poetului prin opera, substantivul "cerc" sugerand perfectiunea creatiei.
10. Semnificatia titlului: Titlul "Inscriptie pe usa poetului" sugereaza un epitaf, o inscriptie pe piatra funerara care eternizeaza poetul si creatia sa artistica. De altfel, poezia "Inscriptiilor" scrise de Tudor Arghezi constituie o lirica inedita in peisajul literaturii romane, fiecare creatie din acest ciclu avand ca titlu cuvantul "Inscriptie", urmat de materialul pe care poetul isi "ciopleste" ideile (ex.: "Inscriptie pe biserica")
II. Transformarea unui text din vorbire directa in vorbire indirecta:
Ingandurata, Elena ii spune lui Andrei ca nu crede ca este bine sa fii singur in viata, chiar daca uneori ai nevoie de singuratate. Andrei constata, cu o usoara ironie, ca Elena a devenit mai inteleapta, dar ea ii marturiseste ca nu este mai isteata, ci ca ieri a terminat de citit o carte care a impresionat-o. Andrei este curios sa afle daca se refera la unul dintre romanele ei preferate, adica un roman de aventuri. Elena il lamureste ca este vorba despre jurnalul unui mare om de cultura din secolul al XIX-lea. Tanarul se arata incantat si isi aduce aminte de cartea pe care el o daruise Elenei, de ziua ei.