I. (Emil Botta, "Remember")
1. Sinonime: a scrie = a nota, a consemna; a auzi = a asculta; odaie = incapere, camera; voce = glas.
2. Enunturi cu sensurile conotative ale cuvintelor "perete" si "a se aprinde": *Ea este o fire suspicioasa, deoarece considera ca peretii au urechi. *Profesorul s-a aprins atunci cand si-a dat seama ca a fost mintit de elevul sau preferat.
3. Vers care contine un adjectiv cu valoare expresiva: "Ce departe esti, intunecata mea iubita". Cuvantul "intunecata" este un adjectiv cu valoare expresiva.
4. Verbele la modul indicativ - "esti", "vad", "aud", "scrii" - din prima strofa ilustreaza trairea reala, verosimila a eului liric. Verbele din strofa a doua, aflate la modul conjunctiv, "sa nu pot", "sa aud", "sa ridic", "sa zaresc", sugereaza actiuni posibile, dorinta neputincioasa a eului liric de a-si intalni iubita.
5. Cele doua marci lexico-gramaticale, prin care se evidentiaza eul liric in prima strofa, sunt:
- prezenta pronumelor de persoana I singular: " mea", "-ma", "-mi";
- prezenta verbelor la persoana I singular: "(te) vad", "(te)-aud";
- adresarea directa, realizata prin pronume si verbe la persoana a II-a singular: "te", "esti", "scrii" si prin vocativul "intunecata mea iubita".
6. Tema iubirii; tema mortii.
7. Semnificatia unei figuri de stil: "Sa ma ridic din pat ca o stafie" este o comparatie care sugereaza starea emotionala ireala a eului liric, care se vede ca fiinta din alta lume, un duh, un spirit.
8. Comentarea versurilor: "Da, e posibil, intunecatul meu iubit,/ sa ma auzi csntsnd chiar csnd voi fi murit,/ sa ma vezi aieve in cereasca oglind / si in parul meu stele sa se stinga si sa aprinda". Ultimul catren al poeziei reprezinta o adresare directa imaginara a iubitei catre eul liric, prin care se evidentiaza ideea ca cei care se iubesc pot comunica si dincolo de moarte. Ea ii promite ca ii va fi alaturi pentru vecie, fiind capabila sa depaseasca orice limita in numele dragostei. Epitetul "cereasca oglinda" transfigureaza cerul care devine o cale de comunicare intre indragostiti, chiar daca acestia apartin unor lumi diferite (cosmic - terestru). Stelele vor straluci ca prin minune in parul iubitei, iar csntecul sferelor va alina suferinta celui ramas singur pe pamsnt.
9. Semnificatia titlului: "Remember" inseamna "aminteste-ti", titlu ce sugereaza indemnul catre neuitarea sentimentului de iubire, a momentelor frumoase petrecute impreuna, proiectsnd sentimentul in eternitate, dincolo de moarte.
10. Trasaturi ale modernismului:
- intelectualizarea poeziei - ilustrarea in operele literare a unor conceptii metafizice si viziuni originale despre lume, viata si univers, viziunea iubirii si dincolo de moarte;
- scrierea unor versuri cu litera mica este un procedeu numit ingambament ("scindare a unei unitati lexico-sintactice prin dispunerea ei in versuri diferite"- "Dictionar de stiinte ale limbii", Ed.Nemira), o inovatie prozodica a modernistilor
II. "O prietenie adevarata nu se poate epuiza prin uzura si nici nu poate inceta fiindca partile si-au descoperit la un moment dat alte gusturi si alte interese" (Alexandru Paleologu, "Despre lucrurile cu adevarat importante")
Cred cu tarie ca o prietenie adevarata nu se deterioreaza din pricina trecerii timpului si nici din cauza schimbarii caracterului individului ori a intereselor.
Un prim argument in sustinerea acestei idei ar fi faptul ca orice om, inevitabil, se schimba intr-o oarecare masura, fie fizic, fie psihic, acest lucru fiind cauzat de imprejurarile vietii. Un prieten adevarat este menit sa-ti fie alaturi si la bine si la rau, sa-ti dea sfaturi si sa te sustina in tot ceea ce faci, fara niciun fel de interes sau conditie. Prietenia nu presupune jumatati de masura, nu admite motive conventionale, trebuie sa fie o relatie solida, cinstita si permanenta. Prietenia nu se uzeaza, ci, dimpotriva, se adsnceste, capata complexitate si comunicarea este dincolo de cuvinte. Prietenia inseamna generozitate si sprijin permanent, excluzsnd cu desavsrsire interesul, egoismul sau invidia.
In alta ordine de idei, daca doi prieteni descopera la un moment dat ca nu se potrivesc la gusturi sau au interese divergente, sigur ca relatia se stinge, dar asta inseamna ca n-a fost o prietenie adevarata, ci numai o legatura aparenta si conjuncturala.
In concluzie, sunt de acord cu afirmatia lui Alexandru Paleologu, deoarece, indiferent de urcusurile si coborssurile vietii, un prieten trebuie sa fie alaturi neconditionat, fara a fi influentat de comportamentul, adecvat sau neadecvat, al celuilalt.