I. (Vasile Alecsandri, "Vanatorul")
1. Sinonime: insotirea = casatoria, acompanierea; lasa = ramane, persista; soarbe = respira; se ridica = se inalta
2. In versul: "Si pe soare, falnic oaspe, il saluta cu iubire, virgulele marcheaza apozitia metaforica "falnic oaspe", care explica ipostaza soarelui personificat.
3. Verbe aflate in relatie de antonimie: "se ridica" # "cade"
4.Verbul la gerunziu "admirand" ce se repeta in strofa a II-a, la inceputul versurilor al doilea si al treilea subliniaza fascinatia pe care natura o revarsa asupra eului liric, ilustrand vraja luminilor si a umbrelor jucause prin iarba si florile din poiene: "Admirand jocul luminei pe splendoarele verdetii,/ Admirand in umbra calda florile de prin poiene".
5. Imagini vizuale: "vanatorul pleaca grabnic la a zorilor ivire"; "Vanatorul la tulpina-i cade-n visuri iubitoare"; florile de prin poiene,/ Si paraie cristaline, si vultani cu mandre pene".
6. Ritm trohaic, masura de 16 silabe
7. Personificarea "Valuri limpede […]/ Trec alin pe fata lumii si din treacat o saruta" sugereaza armonia dintre om si natura, participarea afectiva a naturii in viata omului.
8. Ultima strofa reprezinta o imagine vizuala complexa in care sunt prezente atat elemente ale naturii, plopul "cu a lui frunza argintie" (epitet cromatic), cat si reprezentanti ai lumii animale (veveritele, personificate, care rad de arma lucitoare). In strofa este prezent si motivul visului, vanatorul fiind furat de doruri nestiute, la care cugeta asezat langa tulpina plopului. Frumusetea naturii este coplesitoare, emana o vraja atat de puternica, incat vanatorul uita cu desavarsire scopul pentru care se afla acolo, de aceea doua veverite se amuza privind arma care devenise inutila.
9. Poezia apartine genului liric deoarece modul de expunere predominant este descrierea, eul liric isi exprima in mod direct sentimentele, iar in fragment sunt prezente imagini vizuale si auditive compuse prin intermediul unor figuri de stil ("Valuri limpede de aer, ca o mare nevazuta,/ Trec alin pe fata lumii si in treacat o saruta"- epitete, metafore, personificare).
10. Descrierea este modul de expunere predominant in acest fragment, deoarece eul liric contureaza imagini vizuale ("vultani cu mandre pene"), auditive ("mii de glasuri sunatoare"), motorii ("Vanatorul pleaca grabnic"), realizate prin figuri de stil.
II.