I. (Ion Minulescu, "Romanta negativa")
1. Antonime: lucioasa # mata, opaca; impreuna # separat; a cobori # a urca; simplu # complicat, complex, sofisticat
2.Ghilimele puse la sintagma "fapt divers" marcheaza ironia amara si sensul conotativ al expresiei
3. Derivate ale cuvintelor "noapte" si "alarma": La ora opt se innopteaza. *Tusea ei este alarmanta.
4. Campul semantic al termenului "calatorie": "calatori", "tren", "tichete", "bagaj", "a calatori", "semnal de alarma"
5. Repetarea verbului "a fi" este o exprimare stilistica ludica, un joc de timpuri verbale, de afirmatie si negatie, ca simbol al nestatorniciei si incertitudinii iubirii, pe care indragostitii nu o pot controla: "n-a fost nimic"/ "ar fi putut sa fie". Iubirea s-a sfarsit inainte sa inceapa, "Si ce-a putut sa fie s-a sfarsit…", totul a fost un iures naucitor, "o scurta nebunie", lasand o rana care a sangerat o vreme in inima celor doi indragostiti. De altfel, se recunoaste cu usurinta atitudinea de persiflarea fermecatoare ca particularitate a poeziilor erotice simboliste scrise de Ion Minulescu.
6. Tema iubirii, motivul suferintei pentru iubire
7. Figura de stil: metafora "Lama, lucioasa, de cutit" sugereaza durerea provocata de pierderea fulgeratoare a iubirii, suferinta asemanatoare cu o injunghiere. De altfel, exista si o zicala populara despre chinurile iubirii: "am simtit un cutit in inima".
8. Ultima strofa se constituie intr-o concluzie a discursului liric, "Si-atata tot", reiterand (reluand) primele versuri si asigurand astfel o simetrie lirica intregii poezii: "Din ce-a putut sa fie,/ N-a fost decat un searbad inceput". Epitetul antepus, "searbad", accentueaza ideea ca, de la inceput, iubirea a fost lipsita de vlaga, dulceaga, insipida. Sensul denotativ al sintagmei "fapt divers" este de intamplare minora, fara importanta, pe care presa o mentioneaza printr-o stire sau un scurt articol. In sens conotativ, iubirea "celor doi calatori" a fost fara substanta, superficiala, neinsemnata, asemenea unui "fapt divers". Accentul ideatic din finalul poeziei accentueaza usoara persiflare cu care este privita o dragoste care "n-a fost" si de aceea amintirea nu mai pastreaza nici detaliile de timp si loc ale manifestarii ei: "simplu "fapt divers", ce nu se stie/ In care timp si-n care loc s-a petrecut!…".
9. Titlul "Romanta negativa" defineste intreaga poezie, o creatie sentimentala cu nuanta elegiaca, in care emotia se transmite cu usurinta cititorului, viziunea asupra iubirii trecatoare facand parte din experienta de viata a oricarui om.
10. Trasaturi simboliste:
- calatoria ca simbol al iubirii: cei doi indragostiti au calatorit impreuna cu sentimentul iubirii, dar niciunul n-a fost pregatit pentru aceasta relatie, intrucat n-au avut tichete, nici bagaje, dar au avut la-ndemana "semnalul de alarma".
- muzicalitatea poeziei prin repetitia verbului "a fi".
II. "Curajul e vederea peste propria fiinta si peste orice primejdie a unui scop." (Nicolae Iorga, "Cugetari")
Sunt de acord cu afirmatia lui Nicolae Iorga: "Curajul e vederea peste propria fiinta si peste orice primejdie a unui scop".
In primul rand, din proprie experienta, pot spune ca fiecare dintre noi are ascunsa in sine o putere de munca, o energie de lupta enorma, numai ca ceea ce ne impiedica sa o eliberam este frica de esec. Credeam ca nu voi putea niciodata sa imi inving frica de zbor cu avionul. Dar pusa in situatia de a calatori peste ocean pentru a-mi vizita o ruda bolnava, mi-am luat inima in dinti si am reusit sa imi stapanesc anxietatea. A fost "o chestiune" de curaj si de vointa.
In al doilea rand, sunt cunoscute cazuri in care mamele isi salveaza copiii din situatii neobisnuit de periculoase. Un exemplu ar fi cel in care o mama romanca si-a salvat fetita de sub rotile unei masini, ridicand pur si simplu vehiculul. Curajul acestei femei este un exemplu de vointa supraomeneasca intr-o situatie primejdioasa, pentru un scop primordial: iubirea pentru copilul ei.
In concluzie, curajul reprezinta abandonarea de sine in situatii limita, atunci cand ai cu adevarat un scop important.